Prima pagina

Certificat energetic

Despre certificatul energetic

Parerea specialistilor

Legea certificarilor


Certificatul de performanta energetica a cladirii

Certificatul de performanta energetica a cladirii a fost introdus in legislagie prin Legea nr. 372/2005. Aceasta lege prevede ca emiterea certificatului de performanta energetica a cladirii va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010.

Certificatul de performanta energetica este un document tehnic care are caracter informativ si care atesta performanta ener- getica a unei cladiri.(art. 3 pct. 3 din Lege). Performanta energetica se va aprecia tinand seama de:

 • caracteristicile termotehnice ale elementelor ce alcatuiesc anvelopa cladirii, compartinentarea interioara, inclusiv etanseitatea la aer;
 • instalatiile de incalzire si de alimentare cu apa calda de consum, inclusiv caracteristicile in ceea ce priveste izolarea acestora; instalatia de climatizare;
 • ventilatia;
 • instalatia de iluminat integrata a cladirii, in principal sectorul nerezidential;
 • pozitia si orientarea cladirilor, inclusiv parametrii climatici exteriori;
 • sistemele solare pasive si de protectie solara;
 • ventilatia naturala;
 • conditiile de climat interior, inclusiv cele prevazute prin proiect.(art. 4 din Lege).

Urmatoarele tipuri de cladiri sunt supuse certificarii: (art. 7 alin. 1 din lege):

Legea prevede si o serie de exceptii precum cladiri istorice, lacasuri de cult, cladirile individuale cu suprafata utila mai mica de 50 mp.

 • Locuinte unifamiliale;
 • Blocuri de locuinte;
 • Birouri;
 • Cladiri de invatamant;
 • Spitale;
 • Hoteluri si restaurante;
 • Sali de sport;
 • Cladiri pentru servicii de comert;
 • Alte tipuri de cladiri consumatoare de energie.

Acest certificat de performanta energetica este valabil pentru 10 ani (art. 13 alin1 din Lege) si ar trebui sa fie emis de un auditor energetic pt cladiri.

Obligatii pentru investitorii si proprietarii de cladiri.

Un certificat energetic este necesar a se obtine in situatia in care se construieste, se vinde sau este inchiriata o cladire din categoria celor enumerate. (art. 13 din Lege).

In ce priveste cladirile noi conform Normelor metodologice aprobate prin ordinul comun nr. 691/1459/288 din 2007 (Norme) certificatul completeaza documentatia de receptie a cladirilor. In consecinta in lipsa acestui certificat reprezentantul autoritatii publice prezent la receptia cladirilor poate refuza receptia la finalizarea lucrarilor in cazul in care acest certificat nu este prezentat. (art. 12 din Norme). Obligatia obtinerii acestui certificat revine investitorului sau proprietarului astfel ca acesta nu poate refuza el insusi receptia lcurarii la finalizare de la antreprenor pe motivul inxistentei acestui certificat.

In ce priveste obligatia de a-l prezenta la data incheierii unui contract de vanzare sau inchiriere acesta devine o obligatie a vanzatorului sau locatarului care izvoraste din contractul de vanzare cumparare sau de inchiriere de imobile scadenta la chiar data incheierii contractului.

Dat fiind acestea, cumparatorul sau locatarul, se poate folosi de acest drept de a solicita certificatul, dar si pot renunta la exerci- tarea acestui drept. Legea nu se exprima in sensul a declara nul un contract incheiat fara prezentarea certificatului, ci doar instituie o obligatie suplimentara, care insoteste restul obligatiilor tinand de executarea acestor contracte, creditorul acestei obligatii avand dreptul sa renunte la ea, sau sa ceara rezolutiunea contractului sau sa invoce exceptia de neexecutare in cazul in care nu primeste certificatul.

Aceasta discutie apare ca fiind foarte importanta in conditiile in care exista indoieli ca autoritatile publice au creat conditiile pentru aplicarea legii (norme de certificare, un numar suficient de auditori autorizati), si ca s-ar ajunge la blocarea pietei imobiliare.

Este de retinut ca in 1 octombrie 2008 a fost aprobat de catrea Guvern un proiect de lege de modificare a Legii 372/2005 care stabilea ferm ca notarii vor putea autentifica acte de vanzare-cumparare de imobile numai in prezenta certificatului de performanta energetica a cladirii, iar administratiile financiare vor putea inregistra contractele de inchiriere doar in conditiile prezentarii acestui certificat, insa acest proiect a ramas pana in acest moment fara urmari.

Parerea specialistilor

ing. Valentin Valeanu
Auditor energetic pentru cladiri
(gradul I - constructii si instalatii)

Incepand cu 01.01.2011 nici o locuinta nu va mai putea fi vanduta sau inchiriata fara ca la incheierea actelor sa existe "Certificatul de performanta energetica al cladirii".

» mai departe

Octavian Sarbu
Managing Partner Complete Corporate
Solution Coldwell Banker Concierge

Certificatul de performanta energetica a cladirii a fost introdus in legislatie prin Legea nr. 372/2005. Aceasta lege prevede ca emiterea certificatului de performanta energetica a cladirii va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011.

» mai departe

Comanda certificatul

Nume:Prenume:Email:Mobil:Fix:Mesaj:Cod de securitate = 


Trimite

sau comanda certificatul direct aici

Descarca modelul in format PDF

Descarca modelul in format PDF certificat pdf

Contact sediul central

Coldwell Banker Headquarters

Coldwell Banker Affiliates of Romania S.R.L.

Date fiscale: RO19307112, J40/8716/16.07.2015

Cont: RO68BREL0002000941290101, Libra Bank

Str. Alexandru Serbanescu, nr. 87, Hotel Phoenicia, mezanin, Sala Ambasador, Sector 1, Bucuresti

Tel: 021 200 39 39
Fax: 021 200 39 37

office.cbar@coldwell-banker.ro


Detalii agentii

© 2007-2010 Coldwell Banker Affiliates of Romania. Coldwell Banker, Coldwell Banker Commercial, Coldwell Banker Previews International and the logos are pending or registered trademarks licensed to Coldwell Banker Affiliates of Romania. Each Office is Independently Owned and Operated.

Lorem ipsum.