Prima pagina

Articole Coldwell Banker

Tot ce trebuie sa stiti despre certificatele energetice

Articol scris in 9 septembrie 2013

Articol Coldwell Banker Affiliates of Romania Tot ce trebuie sa stiti despre certificatele energetice

Certificatul de performanta energetica a devenit obligatoriu de la sfarsitul lunii iulie. La ce sunt acestea bune si cum ar trebui sa citim informatiile prezentate intr-un certificat energetic?

Incepand cu iulie 2013 s-a introdus obligativitatea existentei unui certificat energetic in momentul in care se incheie o tranzactie de vanzare/cumparare a unei locuintei sau imobil dar si la parafarea unui contract de inchiriere a unei locuinte. In absenta acestui certificat, contractele incheiate ar putea fi declarate nule!

Ce este certificatul energetic? Este un act, a carui obtinere ii revine proprietarului – sau a vanzatorului daca vorbim de o tranzactie – act care atesta clasa energetica in care se incadreaza respectiva proprietate – altfel spus, cat de eficienta este proprietatea din punct de vedere al eficientei energetice. Astfel, un certificat energetic ne poate oferi un reper privind viitoarele costuri de intretinere ale proprietatii.

Un certificat energetic va plasa o proprietate intr-o anumita grupa de eficienta energetica, aceasta clasificare realizandu-se in clase energetice si cu ajutorul unor note. Cea mai buna clasa energetica este clasa A (o clasa energetica intalnita rar), urmata de clasele B, C, D, E, F si G.

Locuintele si imobilele primesc si o nota energetica, cuprinsa intre 0 si 100, aceasta nota din urma fiind foarte rar intalnita. Cu cat nota este insa mai ridicata, cu atat cladirea sau locuinta va avea o eficienta energetiac mai ridicata. Ca si in cazul unei clase de scoala unde exista elevi mai silitori si elevi mai putini silitori, o locuinta poate fi clasa B dar nota energetica poate fi 84 sau 95. La fel, o locuinta din clasa C energetica poate avea nota energetica de 65 sau de 80.

Deci, nota energetica este mult mai importanta pentru un potential cumparator sau chirias, acesta fiind indicatorul asupra caruia trebuie concentrata atentia sa. Pentru un cumparator sau un chirias, o diferenta de 15-20 de puncte intre doua locuinte ar trebui sa fie considerata semnificativa in procesul de diferentiere al proprietatilor.

Locuintele amplasate la parterul si la ultimul etaj intr-un imobil vor avea o nota energetica mai mica. De asemenea, locuintele care au mai multi pereti exteriori vor avea o nota energetica mai mica.

Proprietatii trebuie sa aiba in vedere ca vor trebui sa obtina un certificat energetic pentru propria locuinta chiar daca imobilul a fost reabilitat termic. Fiecare proprietar poate incerca sa isi imbunatateasca eficienta energetica a proprietatii prin diferite lucrari interioare, insa diferentele obtinute nu vor fi semnificative daca imobilul (un bloc spre exemplu) a fost deja reabilitat termic. In cazul locuintelor din ansambluri rezidentiale, dezvoltatorul va elibera cumparatorului un certificat energetic.

Costul eliberarii unui certificat energetic variaza in functie de tipul si suprafata proprietatii. Preturile din Bucuresti pleaca de la 200 de lei pentru cele mai mici proprietati, confort II, si urca pana la aproximativ 350 de lei, un cost mediu fiind de aproximativ 300 de lei. Preturile sunt mai mari cu peste 50% in alte orase existand si situatii unde diferenta este si de 100%.

Un certificat energetic are o valabilitate de zece ani si trebuie reinnoit de fiecare data cand locuinta sau imobilul trece prin imbunatatiri majore – spre exemplu o reabilitatea termica sau schimbarea tamplariei in locuinta. Lista auditorilor acreditati poate fi consultata pe site-ul Ministerului Dezvoltarii si Administratiei Publice, auditorii avand drept de practica la nivel national. Va recomandam insa, unde este posibil, sa alegeti o firma care are mai multi auditori si mai ales un sediu, avand in acest caz posibilitatea de a face unele modificari ulterioare in certificatul energetic in cazul aparitiei unor erori – spre exemplu in cazul anului de constructie.

Exceptie de la obligativitatea intocmirii certificatului energetic fac imobilele cu o suprafata mai mica de 50 de metri patrati utili, locasurile de cult, imobilele care sunt monumente istorice, imobilele si locuintele care sunt inchiriate in scopuri turistice pe o perioada de maximum patru luni pe an si imobilele si locuintele provizorii dar nu pentru mai mult de doi ani – spre exemplu, inainte sa construiti o casa cu trei etaje, realizati o locuinta temporara cu o camera sau doua; in privinta acesteia din urma nu va trebui sa obtineti un certificat energetic.

Comentarii (2)

JimmiXS - 11 august 2016, 08:20:19

iw6p9O http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

ovidiu - 8 noiembrie 2013, 10:56:35

Articolul e ok, insa nu adreseaza si un subiect destul de important: cat dureaza eliberarea unui certificat energetic ? 24h ? 1 luna ? 3 luni ?
Eu ma rog de o luna de un agent CBI (care reprezinta vanzatorul unui imobil in care vreau sa cumpar un apartament) sa primesc un certificat energetic si tot nu l-am primit.

Nume:Email:


Comenteaza

Comentariile vor fi publicate doar dupa moderarea acestora de catre autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. De aseme- nea, pentru o mai buna comunicare, va rugam sa oferiti o adresa de mail valida. Va multumim!

Articole recente

Raport: Suburbiile Romaniei, responsabile pentru peste jumatate din livrarile de locuinte noi

31 octombrie 2017

Peste jumatate (54%) din locuintele finalizate anul trecut in cele mai mari sapte piete rezidentiale din Romania (Bucuresti, Cluj – Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta, Sibiu si Brasov) au fost in localitatile limitrofe marilor orase.

» mai departe

Flota de masini

Flota de masini

Flota contractata de Coldwell Banker Affiliates of Romania este compusa integral din vehicule Chrysler PT Cruiser.

Modelul a primit premiul de Masina Anului in America de Nord chiar la debutul sau pe piata auto, in 2001.

» mai departe

Mii de proprietati

Mii de proprietati

Reteaua Coldwell Banker Affiliates of Romania detine cel mai mare portofoliu de locuinte vechi si planuieste o extindere puternica si in ceea ce priveste locuintele noi.
Criza nu ne-a daramat, ci ne-a facut mai puternici. Avem in portofoliu un numar de 3 786 de proprietati din segmentul rezidential vechi si cateva mii din segmentul nou.

Contact sediul central

Coldwell Banker Headquarters

Coldwell Banker Affiliates of Romania S.R.L.

Date fiscale: RO19307112, J40/8716/16.07.2015

Cont: RO68BREL0002000941290101, Libra Bank

Str. Alexandru Serbanescu, nr. 87, Hotel Phoenicia, mezanin, Sala Ambasador, Sector 1, Bucuresti

Tel: 021 200 39 39
Fax: 021 200 39 37

office.cbar@coldwell-banker.ro


Detalii agentii

© 2007-2010 Coldwell Banker Affiliates of Romania. Coldwell Banker, Coldwell Banker Commercial, Coldwell Banker Previews International and the logos are pending or registered trademarks licensed to Coldwell Banker Affiliates of Romania. Each Office is Independently Owned and Operated.

Lorem ipsum.