Prima pagina

Articole Coldwell Banker

Romania trece prin cea mai buna perioada pentru cumparatorii de locuinte premium

Articol scris in 5 aprilie 2017

Piata imobiliara din Romania si in special cea rezidentiala traverseaza cea mai buna perioada din istoria sa moderna, post Revolutie, tinand cont de numarul record de locuinte noi finalizate cat si de volumul de tranzactii incheiate, care a atins un maxim absolut.

Pentru piata rezidentiala a imobilelor noi construite din Romania, anul 2016 a reprezent cea mai buna perioada pentru dezvoltatori cat si pentru cumparatorii finali. Cele mai multe proiecte livrate au vizat segmentul de „mass-market”, format din cumparatori pentru care pretul reprezinta criteriul principal de diferentiere si selectare a produsului achizitionat, locuintele de pe acest segment fiind amplasate de regula la marginea oraselor, avand finisaje de baza si suprafete comparabile sau chiar mai mici fata de locuintele finalizate inainte de 1989.

Odata cu cresterea veniturilor din randul populatiei active s-a simtit si nevoia de diversificare a proiectelor rezidentiale livrate, indeosebi prin furnizarea unui concept unic bazat pe arhitectura, amplasament sau facilitati conexe oferite cumparatorului, segmentul premium aflandu-se intr-o crestere accelerata.

Coldwell Banker Romania, cea mai mare companie activa pe segmentul rezidential, cu peste 2.000 de locuinte noi vandute in 2016, a realizat un studiu privind proiectelor „premium” amplasate in marile orase din Romania, analizand indeaproape orase precum Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Sibiu, Iasi, Arad dar si Bucuresti.

Analiza releva o diferentiere clara si asteptata intre Capitala si restul oraselor mari. Astfel, locuintele premium amplasate in Bucuresti au preturi care pleaca de la 2.000 de euro pe metru patrat util, existand cazuri cand acestea sar si de 5.000 / mp util, in functie de amplasament si finisaje. Preturile medii pentru aceeasi categorie de locuinte amplasate in afara Bucurestiului sunt incadrate in intervalul 1.000 si 1.500 euro/mp util.

Cluj - Napoca este orasul care face nota discordanta in randul celor mai mari orase din Romania, cu preturi medii de tranzactionare mai mari cu 25% fata de restul proiectelor din orasele analizate. O caracteristica speciala a orasului Cluj - Napoca este faptul ca numeroase proiecte sunt livrate catre consumatori la stadiul semifinisat, ceea ce face ca intr-un final pretul total comparabil sa fie chiar mai ridicat, diferenta fata de preturile locuintelor premium din alte orase putand sa creasca chiar si la 35%.

Din punct de vedere al vanzarilor, analiza releva faptul ca majoritate proiectelor din categoria „premium” sunt vandute in proportie de peste 75% inainte de finalizare. De asemenea aproximativ de 1 din 5 apartamente este achizitionat in scop investitional, cumparatorii putand sa obtina prin inchirierea locuintei intre 5% si 7,5% anual, in euro, din pretul de achizitie, un randament net superior dobanzilor bancare practicate in acest moment.

Fata de proiectele adresate segmentului mass-market, printre cumparatorii de unitati premium exista un procent semnificativ de 15% - 25% reprezentat de straini – marea lor majoritate mizand pe calitatea proiectelor, constienti fiind de beneficiile pe termen lung asupra detinerii unei astfel de locuinte.

In cadrul studiului realizat de Coldwell Banker asupra a 18 proiecte din 7 orase au fost analizate criterii de calitate precum amplasamentul proiectului, mixului de apartamente, nivelul de finisaje, facilitatile oferite dar si preturile practicate.

Dintr-un punctaj de maxim 60 puncte se disting cateva proiecte dezvoltate recent, precum Arad Plaza dezvoltat de Wallberg Properties in Arad datorita amplasamentului ultacentral completat de conceptul nou pe piata locala al gradinilor suspendate, ARTE by HVA datorita conceptului arhitectural unic pentru Brasov, Transilvania Residence, tot din Brasov, datorita amplasamentului ce permite o vedere panoramica de exceptie sau Urban Spaces din Bucuresti, un proiect care a fost recompensat cu mai multe distinctii arhitecturale in cadrul unor competitii de specialitate.

Tinand cont de volumul si rapiditatea vanzarilor, dar si de un punctaj peste medie, cumparatorii inca mai pot profita de o achizitie pe acest segment in proiecte precum Transilvania Residence (Brasov), Arad Plaza (Arad) sau Scala Center (Cluj-Napoca). Dintre proiectele analizate ce intrunesc un punctaj peste medie Arad Plaza dispune de cele mai competitive preturi pe acest segment al pietei.

Desi Bucuresti are cele mai multe proiecte catalogate premium, preturile de achizitie foarte mari pot reprezenta o investitie mai putin profitabila pe termen lung. De aceea, in multe proiecte din orasele mari putem regasi cumparatori din Bucuresti care doresc un imobil de calitate la preturi atractive.

Nume:Email:


Comenteaza

Comentariile vor fi publicate doar dupa moderarea acestora de catre autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. De aseme- nea, pentru o mai buna comunicare, va rugam sa oferiti o adresa de mail valida. Va multumim!

Articole recente

Cum sa cumperi o locuinta executata silit

2 august 2013

De ce ar trebui sa luati in calcul si achizitionarea unei locuinte executate silit? Ce presupune o astfel de achizitie, care sunt avantajele dar si riscurile implicate si cum va poate ajuta un consultant imobiliar?

» mai departe

Flota de masini

Flota de masini

Flota contractata de Coldwell Banker Affiliates of Romania este compusa integral din vehicule Chrysler PT Cruiser.

Modelul a primit premiul de Masina Anului in America de Nord chiar la debutul sau pe piata auto, in 2001.

» mai departe

Mii de proprietati

Mii de proprietati

Reteaua Coldwell Banker Affiliates of Romania detine cel mai mare portofoliu de locuinte vechi si planuieste o extindere puternica si in ceea ce priveste locuintele noi.
Criza nu ne-a daramat, ci ne-a facut mai puternici. Avem in portofoliu un numar de 3 727 de proprietati din segmentul rezidential vechi si cateva mii din segmentul nou.

Contact sediul central

Coldwell Banker Headquarters

Coldwell Banker Affiliates of Romania S.R.L.

Date fiscale: RO19307112, J40/8716/16.07.2015

Cont: RO68BREL0002000941290101, Libra Bank

Str. Alexandru Serbanescu, nr. 87, Hotel Phoenicia, mezanin, Sala Ambasador, Sector 1, Bucuresti

Tel: 021 200 39 39
Fax: 021 200 39 37

office.cbar@coldwell-banker.ro


Detalii agentii

© 2007-2010 Coldwell Banker Affiliates of Romania. Coldwell Banker, Coldwell Banker Commercial, Coldwell Banker Previews International and the logos are pending or registered trademarks licensed to Coldwell Banker Affiliates of Romania. Each Office is Independently Owned and Operated.

Lorem ipsum.