Prima pagina

Articole Coldwell Banker

Raport: Suburbiile Romaniei, responsabile pentru peste jumatate din livrarile de locuinte noi

Articol scris in 31 octombrie 2017

Articol Coldwell Banker Affiliates of Romania Peste jumatate (54%) din locuintele finalizate anul trecut in cele mai mari sapte piete rezidentiale din Romania (Bucuresti, Cluj – Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta, Sibiu si Brasov) au fost in localitatile limitrofe marilor orase.

Astfel, din cele 27.273 de locuinte finalizate anul trecut in cele mai mari sapte piete rezidentiale locale, doar 12.417, sau 46%, fiind amplasate in interiorul oraselor, 14.856 (54%) fiind amplasate in localitatile limitrofe, potrivit unui raport realizat de Coldwell Banker Romania pe baza datelor Institutului National de Statistica.

Cele mai disproportionate raporturi se intalnesc in Bucuresti, Timisoara si Sibiu, piete rezidentiale unde numarul locuintelor livrate in localitatile limitrofe este dublu comparativ cu cel al locuintelor predate in interiorul oraselor.

Astfel, zonele de vest (Chiajna – Rosu) si de sud (Popesti – Leordeni si Bragadiru) ale Bucurestiului au atras cele mai multe livrari de locuinte dintre localitatile limitrofe Capitalei, fiind urmate de zona de est (Dobroesti si Pantelimon). In Giroc si Dumbravita, localitati amplasate in imediata apropiere a Timisoarei, au fost livrate anul trecut mai multe locuinte comparativ cu cele din interiorul orasului, in timp ce Selimbar si Cisnadie au atras un numar similar de livrari cu cel din Sibiu.

Discrepanta dintre numarul de locuinte finalizate in marile orase si in localitatile limitrofe a fost vizibila si in perioada 2013 – 2015 si se va mentine si in acest an potrivit datelor Coldwell Banker, desi numarul de locuinte livrate in interiorul oraselor este in continua crestere, in contextul dezvoltarii segmentului middle – market.

”Dezvoltarea localitatilor limitrofe marilor orase s-a petrecut firesc, ca urmare a cererii existente pe segmentul mass – market. Existenta unor parcele mari de teren, la preturi semnificativ mai reduse fata de cele din interiorul oraselor, a permis dezvoltatorilor sa construiasca locuinte pretabile acestei cereri. Reverimentul economic din ultimii ani s-a concretizat si in dezvoltarea segmentului middle – market, caracterizat prin amplasament in interiorul oraselor si de regula suprafete mai mari comparativ cu cele ale locuintelor vechi. Desi unii dezvoltatori au construit adevarate mini-orase in localitatile limitrofe, probleme generale de infrastructura continua sa reprezinte principala provocare a dezvoltarii limitrofe din Romania”, comenteaza Gabriel Voicu, director New Homes Division in cadrul Coldwell Banker Romania.

O alta localitate care a cunoscut o dezvoltare semnificativa este Floresti, in imediata apropiere de Cluj – Napoca. Astfel, in ultimii zece ani au fost finalizate peste 16.300 de locuinte in Floresti, comparativ cu 12.400 in Cluj – Napoca.

In Constanta au fost finalizate anul trecut 1445 de locuinte, cu putin peste 100 comparativ cu numarul locuintelor livrate in localitatile amplasate in imediata apropiere a orasului, Navodari fiind din acest punct de vedere cea mai dezvoltata localitate.

Si in cazul Iasiului, localitatile limitrofe au atras un numar similar de livrari cu cel din interiorul orasului, cea mai dezvoltata localitate limitrofa fiind Miroslava, cu 960 de locuinte finalizate in 2016, comparativ cu aproximativ 1500 in interiorul orasului.

Brasovul este singurul oras din cele mai mari sapte piete rezidentiale din Romania unde numarul de locuinte finalizate in oras este net mai ridicat comparativ cu cel din localitatile limitrofe: aproximativ 1300 comparativ cu 163 in imprejurimi, Sinpetru fiind cea mai dezvoltata localitate limitrofa.

Nume:Email:


Comenteaza

Comentariile vor fi publicate doar dupa moderarea acestora de catre autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. De aseme- nea, pentru o mai buna comunicare, va rugam sa oferiti o adresa de mail valida. Va multumim!

Articole recente

Ansamblu rezidential sau bloc individual

31 octombrie 2013

Ar trebui sa luati in calcul si un bloc de dimensiuni mici cand sunteti in cautarea unei locuinte noi sau atentia dumnevoastra ar trebui sa fie directionata doar spre un ansamblu rezidential?

» mai departe

Flota de masini

Flota de masini

Flota contractata de Coldwell Banker Affiliates of Romania este compusa integral din vehicule Chrysler PT Cruiser.

Modelul a primit premiul de Masina Anului in America de Nord chiar la debutul sau pe piata auto, in 2001.

» mai departe

Mii de proprietati

Mii de proprietati

Reteaua Coldwell Banker Affiliates of Romania detine cel mai mare portofoliu de locuinte vechi si planuieste o extindere puternica si in ceea ce priveste locuintele noi.
Criza nu ne-a daramat, ci ne-a facut mai puternici. Avem in portofoliu un numar de 655 de proprietati din segmentul rezidential vechi si cateva mii din segmentul nou.

Contact sediul central

Coldwell Banker Headquarters

Coldwell Banker Affiliates of Romania S.R.L.

Date fiscale: RO19307112, J40/8716/16.07.2015

Cont: RO68BREL0002000941290101, Libra Bank

Str. Alexandru Serbanescu, nr. 87, Hotel Phoenicia, mezanin, Sala Ambasador, Sector 1, Bucuresti

Tel: 021 200 39 39
Fax: 021 200 39 37

office.cbar@coldwell-banker.ro


Detalii agentii

© 2007-2010 Coldwell Banker Affiliates of Romania. Coldwell Banker, Coldwell Banker Commercial, Coldwell Banker Previews International and the logos are pending or registered trademarks licensed to Coldwell Banker Affiliates of Romania. Each Office is Independently Owned and Operated.

Lorem ipsum.