Prima pagina

Articole Coldwell Banker

Noile norme BNR privind creditarea imobiliara

Articol scris in 21 noiembrie 2011

Articol Coldwell Banker Affiliates of RomaniaBanca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat oficial, la inceputul lunii noiembrie, regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, modificand practic si regurile de acordare a creditelor imobiliare. Ce impact vor avea noile norme BNR asupra pietei imobiliare?

Dupa mai multe luni de dezbatere intre BNR si reprezentantii bancilor comerciale, Banca Centrala a publicat recent noile norme de creditare ale persoanelor fizice, reguli care se aplica creditelor imobiliare si celor de consum.

Initial au aparut in presa mai multe variante de modificari ale creditelor imobiliare, care includeau luarea in calcul a unei deprecieri a leului in raport cu euro de aproape 40% precum si alte scenarii de stres, precum o scadere semnificativa a veniturilor solicitantului. Noul Regulament a adus insa modificari mult mai putin restrictive, asta dupa ce Guvernatorul Mugur Isarescu declarase anterior ca Banca Centrala nu doreste inghetarea creditarii imobiliare.

Astfel se face ca noile norme BNR au adus o singura modificare semnificativa a creditelor imobiliare: noul avans minim solicitat este de 25% pentru creditele imobiliare in euro si de 40% pentru creditele imobiliare in alte valuta, noile valori ale avansului minim fiind valabile in situatia in care veniturile solicitantului sunt in alta moneda decat cea in care doreste obtinerea creditului.

Pentru creditele imobiliare in lei, solicitantul va trebui sa dispuna de un avans de 15% iar pentru creditele imobiliare in valuta solicitate de clienti ale caror venituri sunt exprimate in aceeasi valuta, avansul va fi de 20%. De mentionat ca aproape toate creditele imobiliare acordate sunt in euro, putini solicitanti fiind insa platiti in euro.

Foarte important este si faptul ca noile norme BNR nu se aplica la creditele obtinute prin Programul Prima Casa, conditiile acestuia - nivelul de 5% al avansului in cazul de fata - ramanand neschimbate. De asemenea, noile reguli BNR nu se aplica si refinantarilor.

Banca Centrala a modificat si regulire privind acordarea creditelor de consum, acest fapt putand sa afecteze pe cei care si-ar fi dorit completarea sumei necesare achizitiei unei locuinte prin accesarea unui credit de consum. Potrivit noilor norme, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani iar clientii vor trebui sa aduca garantii de 133% din valoarea creditului.

In plus, la calcularea gradului maxim de indatorare se vor lua in calcul mai multe scenarii negative: deprecierea leului in raport cu monedele straine - 35,5% in raport cu euro, 52,6% in raport cu francul elvetian si 40,9% in raport cu dolarul - un soc pe rata dobanzii de 0,6% si o scadere a veniturilor solicitantului de 6%.

Noile norme BNR privind creditele imobiliare sunt mult mai putin restrictive comparativ cu cele luate in calcul initial, acesta fiind si motivul pentru care consultantii imobiliari considera ca impactul asupra pietei rezidentiale va fi redus, cel putin pe termen scurt.

Singura modificare, si anume stabilirea avansului minim la 25% pentru creditele imobiliare in euro, nu va avea efecte negative asupra pietei creditelor sau a celei rezidentiale si asta deoarece avansul minim existent inainte de publicarea noilor norme BNR se situa la un nivel similar.

Chiar daca unele banci comerciale promovau finantari imobiliare in euro cu un avans mai mic de 25%, foarte putini solicitanti puteau accesa aceste oferte deoarece mai existau numeroase alte conditii privind veniturile sau situatia familiala a solicitantului, conditii care daca nu erau indeplinite faceau ca avansul sa creasca la valori similare nivelului actual de 25%.

In plus, majorarea avansului minim cu 5% nu impune un efort financiar de neindeplinit din partea solicitantului; practic, solicitantii unui credit imobiliar doresc sa achizitioneze o locuinta mai scumpa si au la indemana gasirea altor variante pentru obtinerea celor cinci procente in plus necesare indeplinirii conditiei privind noul avans minim.

Impactul asupra pietei rezidentiale ar trebui sa fie relativ redus si datorita faptului ca noile reguli BNR nu se aplica si finantarilor accesate prin Prima Casa, palierele de preturi valabile pentru aceste finantari - 60.000 de euro pentru locuinte vechi si 70.000 de euro pentru locuinte finalizate dupa 1 ianuarie 2010 - reprezentand cea mai mare parte a pietei rezidentiale actuale.

Exista posibilitatea ca cei care ar fi dorit achizitionarea unei locuinte prin accesarea unui credit imobiliar sa amane achizitia, pana in momentul completarii avansului, sau sa se reorienteze spre o locuinta mai ieftina si implicit spre o finantare prin Prima Casa.

Exista de asemenea posibilitatea ca noile norme BNR sa puna o presiune suplimentara asupra preturilor locuintelor mai scumpe decat valorile stabilite prin Prima Casa, insa diferenta relativ redusa dintre vechiul si noul avans minim (de 5%) ar face ca eventualele scaderi sa fie foarte mici intr-o piata rezidentiala in care tendinta pe termen scurt - mediu continuare de scadere usoara a preturilor pe acest segment - locuinte care nu se incadreaza in conditiile stabilite prin Prima Casa.

Cert este faptul ca Banca Centrala a ales sa nu blocheze creditarea imobiliara, noile norme fiind mult mai putin restrictive comparativ cu cele luate initial in calcul, fapt care face implicit ca impactul asupra pietei imobiliare sa fie de mica intensitate.

Comentarii (2)

Pret mic - 19 septembrie 2013, 19:18:03

Captivant si instructiv articolul dumneavoastra! Este ok sa gasesti informatii autentice si unice. de vreme ce aminteam de diversitate, pentru cei curiosi, am dat de un site cu postari generale - imbracaminte, medicamente de slabit, laptopuri, tablete, telefoane, electronice si o multime de alte obiecte la preturi foarte scazute, dar de o calitate buna.Ce este atragator pe acest blog este faptul ca aduna la un loc toate reducerile din magazinele online de pe piata, chiar si cele ale unor branduri renumite. www.bazargorj.ro
Pret mic http://www.bazargorj.ro

qebvbfaj - 18 martie 2012, 04:28:13

()&%1

Nume:Email:


Comenteaza

Comentariile vor fi publicate doar dupa moderarea acestora de catre autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. De aseme- nea, pentru o mai buna comunicare, va rugam sa oferiti o adresa de mail valida. Va multumim!

Articole recente

Cauti locuinta perfecta? Acum e mult mai simplu!

19 martie 2014

Lucrurile se misca tot mai repede astazi, timpul personal disponibil este tot mai redus iar unele sarcini pot repezenta o adevarata corvoada. Cautarea unei locuinte este insa acum mult mai simpla!

» mai departe

Flota de masini

Flota de masini

Flota contractata de Coldwell Banker Affiliates of Romania este compusa integral din vehicule Chrysler PT Cruiser.

Modelul a primit premiul de Masina Anului in America de Nord chiar la debutul sau pe piata auto, in 2001.

» mai departe

Mii de proprietati

Mii de proprietati

Reteaua Coldwell Banker Affiliates of Romania detine cel mai mare portofoliu de locuinte vechi si planuieste o extindere puternica si in ceea ce priveste locuintele noi.
Criza nu ne-a daramat, ci ne-a facut mai puternici. Avem in portofoliu un numar de 3 786 de proprietati din segmentul rezidential vechi si cateva mii din segmentul nou.

Contact sediul central

Coldwell Banker Headquarters

Coldwell Banker Affiliates of Romania S.R.L.

Date fiscale: RO19307112, J40/8716/16.07.2015

Cont: RO68BREL0002000941290101, Libra Bank

Str. Alexandru Serbanescu, nr. 87, Hotel Phoenicia, mezanin, Sala Ambasador, Sector 1, Bucuresti

Tel: 021 200 39 39
Fax: 021 200 39 37

office.cbar@coldwell-banker.ro


Detalii agentii

© 2007-2010 Coldwell Banker Affiliates of Romania. Coldwell Banker, Coldwell Banker Commercial, Coldwell Banker Previews International and the logos are pending or registered trademarks licensed to Coldwell Banker Affiliates of Romania. Each Office is Independently Owned and Operated.

Lorem ipsum.