Prima pagina

Articole Coldwell Banker

La ce sunt bune certificatele energetice

Articol scris in 10 februarie 2011

Articol Coldwell Banker Affiliates of Romania Inceputul anului a fost marcat pe piata rezidentiala de discutiile privind certificatele de performanta energetica a cladirilor si obligativitatea existentei acestora in momentul incheierii unei tranzactii. Dincolo de acest unghi de abordare, existenta certificatului energetic poate aduce avantaje evidente atat pentru noii locatari sau cumparatori a unei locuinte cat si pentru proprietari si vanzatori.

Notiunea de certificat de performanta energetica a fost introdusa in legislatie inca de acum sase ani, fiind introdusa in legea 372/2005. Dupa o serie de derogari si amanari, certificatul energetic, dupa cum este denumit acesta pe scurt, a intrat in centrul atentiei in ianuarie 2011, principala tema de dezbatere fiind legata de obligativitatea acestuia in procesul de construire, vanzare - cumparare sau inchiriere a unei locuinte.

In primul rand, trebuie mentionat faptul ca nu doar locuintele trebuie sa fie certificate din punct de vedere energetic cat si cladirile de birouri, hotelurile, restaurantele sau cladirile destinate serviciilor de comert. In al doilea rand, legea, asa cum a fost formulata ea in prima faza, stabileste obligativitatea existentei certificatului de performanta energetica in cadrul proceselor de vanzare - cumparare, construire sau inchiriere a cladirilor si locuintelor insa nu stabileste si sanctiuni, lasand astfel loc diferitelor interpretari. Concentrarea asupra acestui aspect a trecut in plan secundar importanta si beneficiile pe care un certificat de performanta energetica le are pentru un proprietar sau viitor chirias sau cumparator al unei locuinte sau altui tip de spatiu. Pe scurt, certificatul energetic este un document evaluator care stabileste performanta energetica a unei cladiri. Sunt luate in calcul numeroase aspecte, de la caracteristicile termotehnice ale elementelor de structura la instalatiile de incalzire, iluminare sau ventilatie. Auditarea energetica se face de catre un auditor, numarul relativ redus al acestora - circa 1.000 in toata tara la inceputul anului - fiind o alta tema de dezbatere. Totusi, in ciuda acestui numar redus, obtinerea unui certificat energetic dureaza cateva zile, potrivit informatiilor disponibile. In ceea ce priveste costurile, acestea variaza intre 150 si 200 de euro, plus TVA, in functie de suprafata locuintei.

La ce ajuta de fapt un certificat energetic?

Principalele avantaje vizibile sunt pentru potentialii chiriasi sau cumparatori, care pot astfel sa estimeze care vor fi costurile de utilizare sau intretinere a spatiului, tinand cont de consumul acestuia de energie. Accesul la aceste informatii permite de asemenea o potentiala pozitie mai buna in timpul negocierilor de inchiriere sau cumparare precum si o mai buna abordare a eventualelor lucrari de renovare. Noul proprietar sau chirias al spatiului cunoaste astfel cu exactitate care si unde sunt punctele slabe, din punct de vedere energetic, ale imobililului, putand sa le imbunatateasca. In concluzie, potentialii chiriasi sau proprietari pot face mai usor diferenta intre doua oferte existente.

Avantaje pot exista insa si pentru cei care doresc sa vanda un imobil sau sa il inchirieze. In cazul in care auditarea se finalizeaza printr-un raport bun, proprietatea poate fi mai usor de tranzactionat, existand chiar si posibilitatea obtinerii unui pret mai bun, tinand cont de diferentierea fata de alte proprietati similare existente in piata la tranzactionare. Desigur, obtinerea unui certificat energetic poate indica si punctele imobilului unde se pot realiza interventii, proprietatea fiind astfel "pregatita" mai temeinic oferirii la vanzare sau inchiriere.

Toate aceste potentiale avantaje pentru toate partile implicate direct intr-o tranzactie imobiliara fac ca existenta in sine a unui certificat de performanta energetica sa fie cel putin la fel de importanta ca obligativitatea existentei acestuia in cadrul procesului de tranzactionare. Cert este ca, daca in acest moment poate fi pusa in discutie obligativitatea acestuia, certificatul de performanta energetica are toate sansele sa devina obligatoriu fara loc de interpretari in urmatoarele luni, autoritatile fiind asteptate sa vina cu noi reglementari legislative prin care sa impuna definitive utilizarea certificatele energetice.

Nume:Email:


Comenteaza

Comentariile vor fi publicate doar dupa moderarea acestora de catre autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. De aseme- nea, pentru o mai buna comunicare, va rugam sa oferiti o adresa de mail valida. Va multumim!

Articole recente

Romania trece prin cea mai buna perioada pentru cumparatorii de locuinte premium

5 aprilie 2017

Piata imobiliara din Romania si in special cea rezidentiala traverseaza cea mai buna perioada din istoria sa moderna, post Revolutie, tinand cont de numarul record de locuinte noi finalizate cat si de volumul de tranzactii incheiate, care a atins un maxim absolut.

» mai departe

Flota de masini

Flota de masini

Flota contractata de Coldwell Banker Affiliates of Romania este compusa integral din vehicule Chrysler PT Cruiser.

Modelul a primit premiul de Masina Anului in America de Nord chiar la debutul sau pe piata auto, in 2001.

» mai departe

Mii de proprietati

Mii de proprietati

Reteaua Coldwell Banker Affiliates of Romania detine cel mai mare portofoliu de locuinte vechi si planuieste o extindere puternica si in ceea ce priveste locuintele noi.
Criza nu ne-a daramat, ci ne-a facut mai puternici. Avem in portofoliu un numar de 3 727 de proprietati din segmentul rezidential vechi si cateva mii din segmentul nou.

Contact sediul central

Coldwell Banker Headquarters

Coldwell Banker Affiliates of Romania S.R.L.

Date fiscale: RO19307112, J40/8716/16.07.2015

Cont: RO68BREL0002000941290101, Libra Bank

Str. Alexandru Serbanescu, nr. 87, Hotel Phoenicia, mezanin, Sala Ambasador, Sector 1, Bucuresti

Tel: 021 200 39 39
Fax: 021 200 39 37

office.cbar@coldwell-banker.ro


Detalii agentii

© 2007-2010 Coldwell Banker Affiliates of Romania. Coldwell Banker, Coldwell Banker Commercial, Coldwell Banker Previews International and the logos are pending or registered trademarks licensed to Coldwell Banker Affiliates of Romania. Each Office is Independently Owned and Operated.

Lorem ipsum.