Prima pagina

Articole Coldwell Banker

Achizitia unei locuinte - la ce sa fiti atenti

Articol scris in 17 mai 2011

Articol Coldwell Banker Affiliates of RomaniaAchizitia propriei locuinte reprezinta unul din cele mai importante momente din viata iar atentia este in principal indreptata spre aspecte precum pretul, amplasarea, numarul de camere sau finisajele. Aditional acestora exista o serie intreaga de aspecte care necesita de asemenea o atentie sporita.

Primele se refera la starea juridica a proprietatii pe care doriti sa o cumparati.  Absenta unora dintre acestea poate face ca procesul de achizitionare sa fie mai dificil si mai indelungat, ceea ce poate duce chiar la anularea tranzactiei, daca achizitia se face printr-un credit care este oferit pentru o perioada delimitata de timp.

Pentru ca achizitia sa decurga fara probleme, proprietarea pe care doriti sa o cumparati ar trebui sa dispuna de urmatoarele acte:

  • act de proprietate in care sa se regaseasca situatia clara a numarului proprietarilor, care sa fie usor identificabila. De asemenea, proprietatea trebuie sa fie intabulata;
  • este recomandat ca la semnarea unui antecontract sa fie prezentat un extras de carte funciara pentru informare. Rolul acestuia este de a arata daca proprietatea este purtatoare de sarcini - spre exemplu, daca este ipotecata;
  • proprietarul poate vinde locuinta sa doar daca detine un certificat de atestare fiscala obtinut de la Directia de Taxe si Impozite si o adeverinta de la asociatia de proprietari prin care se specifica ca nu exista restante la plata intretinerii. Asigurati-va, deci, de existenta acestor acte;
  • pentru incheierea tranzactiei este necesar si un extras de carte funciara;
  • daca achizitia se va realiza printr-un credit, va fi necesara si existenta certificatului energetic pentru proprietatea ce urmeaza a fi cumparata.
Aditional acestor aspecte, trebuie ds luati in calcul cheltuielile necesare achizitiei locuintei (cheltuielile aferente serviciilor biroului de notariat si taxa de reintabulare a proprietatii). In general, cumparatorul este cel care alege biroul notarial unde se va incheia tranzactia.

In cazul in care achizitia se face prin intermediul unei companii de consultanta, cumparatorului i se va pune la dispozitie si un cabinet notarial. Exista si cazul in care, daca achizitia s-a efectuat printr-un credit ipotecar, cabinetul notarial sa fie cel agreat de banca. Banca nu va impune acest notar dar il va recomanda. Asigurati-va, in cazul in care doriti sa lucrati cu un anumit notar, ca acesta sa fie pe acea lista

Aspectele legale reprezinta doar o parte din punctele carora trebuie sa le acordati atentie pentru ca achizitia dumnevoastra sa reprezinte cea mai buna alegere.

Evident ca toate aceste aspecte nu va vor mai da batai de cap in cazul in care tranzactia este intermediata de un broker imobiliar. Acesta, in baza contractului de reprezentare semnat cu dumneavoastra, are obligatia de verifica actele proprietatii in prealabil, prin parcurgerea acestora si totodata verificarea de catre avocatul sau notarul cu care acesta colaboreaza.

Gasirea locuintei perfecte presupune stabilirea unor criterii de selectie in functie de dorintele si necesitatile dumnevoastra (Cititi si Cum sa gasesti cea mai potrivita locuinta pentru tine) insa mai sunt cateva amanunte care pot parea banale dar a caror importanta este la fel de ridicata.

Spre exemplu, chiar daca sunteti familiarizat cu zona in care se afla proprietatea dorita, este recomandat sa cunoasteti mai bine vecinatatile aflate in imediata apropiere – strazi si alei. Astfel veti putea identifica noi caracteristici ale proprietatii si zonei, spre exemplu existenta unor mijloace de transport in apropiere de care nu stiati. Spatiile verzi din imediata apropiere daca sunt amenajate pot reprezenta un plus. In cazul in care aveti copii, un parc in spatele blocului este vital in cazul multor familii. In plus, trebuie sa aveti in vedere spatiile destinate locurilor de parcare, inclusiv a noilor locuri de parcare dezvoltate recent de catre autoritati.

Nu in ultimul rand, exista si aspecte legate de proprietatea in sine sau de cladirea in care se afla. Spre exemplu, daca proprietatea (sau cladirea) este incadrata in categoria I de risc seismic si achizitia se realizeaza prin credit, institutia finantatoare nu va putea sa mai acorde creditul. Daca proprietatea (sau cladirea) este incadrata in alta clasa de risc seismic iar achizitia se face de asemenea prin credit, este recomandata o discutie cu un asigurator pentru a vedea daca asigurarea locuintei va fi mai scumpa sau daca se va plati o fransiza.

In ceea ce priveste proprietatea, trebuie sa va asigurati ca este bine izolata fonic, mai ales daca unul dintre geamuri este indreptat spre o artera circulata. Este recomandat sa verificati daca cladirea este reabilitata termic si daca nu sa purtati o discutie cu administratorul legat de acest subiect – pot fi atinse si subiecte adiacente, precum instalatiile generale. De asemenea, instalatiile electrice si cele sanitare trebuie verificate atent si in locuinta propriu-zisa.

In cazul in care veti achizitiona un apartament la extremitatile etajelor (parter sau ultimul etaj), verificati daca spre exemplu in cazul parterului, instalatia sanitara a fost refacuta sau daca subsolul este bine intretinut, Balconul la parter reprezinta un plus, tinand cont ca cele mai multe apartamente situate la parter au fost construite fara balcon. Daca in schimb exista acest balcon, verificati daca s-a obtinut o autorizatie pentru constructia acestuia.

In cazul apartamentelor situate la ultimul etaj, trebuie sa verificati doua lucruri in plus: daca terasa blocului a fost refacuta si totodata daca apartamentul este prevazut cu siteme de aer conditionat. In cazul acestor apartamente, ca un plus, pot exista cazuri in care exista posibilitatea unui acces la o terasa mai mare fata de balcoanele standard din bloc. Totodata, trebuie sa luati in calcul faptul ca preturile unor astfel de apartamente pot fi negociate cu cel putin zece procente in minus fata de preturile unor apartamente similare situate la etaje intermediare.

Gradul de atentie sporit acordat cator mai multe aspecte vor face ca la final sa puteti spune cu adevarat ca ati realizat cea mai buna decizie.

Nume:Email:


Comenteaza

Comentariile vor fi publicate doar dupa moderarea acestora de catre autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. De aseme- nea, pentru o mai buna comunicare, va rugam sa oferiti o adresa de mail valida. Va multumim!

Articole recente

La ce sunt bune certificatele energetice

10 februarie 2011

Inceputul anului a fost marcat pe piata rezidentiala de discutiile privind certificatele de performanta energetica a cladirilor si obligativitatea existentei acestora in momentul incheierii unei tranzactii.

» mai departe

Flota de masini

Flota de masini

Flota contractata de Coldwell Banker Affiliates of Romania este compusa integral din vehicule Chrysler PT Cruiser.

Modelul a primit premiul de Masina Anului in America de Nord chiar la debutul sau pe piata auto, in 2001.

» mai departe

Mii de proprietati

Mii de proprietati

Reteaua Coldwell Banker Affiliates of Romania detine cel mai mare portofoliu de locuinte vechi si planuieste o extindere puternica si in ceea ce priveste locuintele noi.
Criza nu ne-a daramat, ci ne-a facut mai puternici. Avem in portofoliu un numar de 3 727 de proprietati din segmentul rezidential vechi si cateva mii din segmentul nou.

Contact sediul central

Coldwell Banker Headquarters

Coldwell Banker Affiliates of Romania S.R.L.

Date fiscale: RO19307112, J40/8716/16.07.2015

Cont: RO68BREL0002000941290101, Libra Bank

Str. Alexandru Serbanescu, nr. 87, Hotel Phoenicia, mezanin, Sala Ambasador, Sector 1, Bucuresti

Tel: 021 200 39 39
Fax: 021 200 39 37

office.cbar@coldwell-banker.ro


Detalii agentii

© 2007-2010 Coldwell Banker Affiliates of Romania. Coldwell Banker, Coldwell Banker Commercial, Coldwell Banker Previews International and the logos are pending or registered trademarks licensed to Coldwell Banker Affiliates of Romania. Each Office is Independently Owned and Operated.

Lorem ipsum.